POROČILO KOMISIJE OCENJEVANJA VIN DVTG 28.2.2020

DEGUSTACIJA VIN – DV Trška gora, 28.2.2020

28.2.2020 je v prostorih srednje šole Grm Novo mesto potekalo ocenjevanje vin, ki ga je organiziralo Društvo vinogradnikov Trška gora. Ocenjevanje je potekalo tekoče in nemoteno.

Vina je ocenila ena strokovna petčlanska degustacijska komisija v sestavi dr. Mojmir Wondra, Brane Granda, Jože Simončič, Jernej Martinčič in Andrej Bajuk. Zaupano mi je bilo vodenje komisije, za kar se organizatorju tudi zahvaljujem.

Kljub večjemu številu vzorcev je komisija delovala enotno in strokovno.

Vinski letnik 2019 je spet pokazal, da v vinarstvu ni šablonskega dela. Glede na čas cvetenja je bilo pričakovati trgatev vsaj 14 dni kasneje kot v lanskem letu ali v letih poprej. Marsikdo si bo vinski letnik 2019 zapomnil kot letnik z mnogimi težavami v vinogradu – peronospora, oidij, gniloba, nenazadnje tudi toča. Žal je dozorevanje grozdja napredovalo zelo počasi, predvsem pri rdečih sortah, tako da je čas trgatve narekovalo predvsem slabše zdravstveno stanje grozdja, marsikje pa tudi toča. Posledično so bile tudi težave v kleti.

Zaradi slabše dozorelosti grozdja je v vinih zaznati grobost in višjo, nedozorelo kislino, pri nekaterih vinih pa že v tem času starikavost. Kljub težavnosti letnika pa so nekateri vinarji pridelali odlična vina.

Pri večini vzorcev cvička PTP je bilo zaznati grobost in posledično tudi nekoliko nižje ocene, kot so bile v preteklih letih. Predvsem problem žametne črnine, ki ni tehnološko dozorela. To nakazuje, da v letnikih, kot je bil letnik 2019, je potrebno biti v vinogradu še veliko bolj dosleden (manjša obremenitev po trsu), ravno tako v kleti, kjer je potrebno vložiti še več truda, znanja za doseganje višje kakovosti. Sicer je obarvanost cvička letnika 2019 nekoliko slabša, pri nekaterih celo preslaba.

Modre frankinje pa so se izkazale v tem trenutku glede na letnik v večini vzorcev lepo obdelane, lepo obarvane, nekatere na dobri poti k vrhunski kakovosti. Nekoliko slabša kakovost se je pokazala pri dolenjskem belem vinu, kjer je bilo ravno tako zaznati grobost in višjo, nedozorelo kislino. Trend se je nadaljeval s sortnimi vini, s sicer nekaterimi posameznimi izjemami (laški rizling, renski rizling, chardonnay).

Komisija je izločila 18 % vzorcev, kar je glede na težavnost letnika pod pričakovanji. Glavni napaki sta oksidacija in bekser, ki je lahko kot posledica nerazsluzenega ali nezadostno razsluzenega mošta in/ali nezadostne prehranjenosti kvasovke in/ali predolgega ležanja mošta na drožeh. Kljub težavnosti letnika je bilo zaznati bolezensko stanje le v enem vzorcu.

V svojem imenu in v imenu komisije čestitam vsem vinogradnikom za dosežena odličja. Prav tako pa čestitke organizatorju za strokovno izpeljano degustacijo.

                                                                                  Andrej Bajuk

Novo mesto, 02.03.2020

KONTAKT

Društvo vinogradnikov Trška Gora

Sevno 13

8000 Novo mesto

Elektronski naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.